Gamereactor NL. Bekijk de laatste video game trailers, en interviews van de grootste gaming beurzen ter wereld. Gamereactor gebruikt cookies om te verzekeren dat we je de beste browse-ervaring op onze website bieden. Als je verdergaat, nemen we aan dat je tevreden bent met ons cookiesbeleid.

Nederlands
Gamereactor
reviews
The Callisto Protocol

The Callisto Protocol

Striking Distance's debuut AAA-horrortitel is hier en stelt niet teleur.

HQ

Het gebeurt alleen in die zeldzame gevallen dat we een AAA-uitziende, big-budget heavy-hitter krijgen van een gloednieuwe ontwikkelaar. Zo diepgeworteld zijn de gevestigde goliaths in dit bedrijf, dat degenen die de budgetten beheersen vaak namen zijn die we kennen, en ze werken ook met bekende intellectuele eigendommen.

Dus de meeste gevestigde pers, evenals consumenten lijkt het, hebben hun interesse vanaf het begin gewekt door The Callisto Protocol. Een gloednieuw IP, eentje zonder multiplayer of sociale aspecten, geen loot boxes of microtransacties, geen uitgestrekte open wereld of hopen extra side content om spelers voor onbepaalde tijd bezig te houden. Nee, The Callisto Protocol is een nieuwe IP, een nieuwe horror-IP mind you, die tevreden lijkt met het vermaken van je voor iets in de trant van 12-15 uur, en biedt geen manier om er vervolgens mee te communiceren, behalve het aannemen van een extra playthrough - omdat het leuk is. Wat een nieuw concept.

Dit is al nogal verfrissend, omdat we allemaal moeten navigeren door de slog die onze live service-georiënteerde realiteit is, gevuld met eindeloze vuller en onophoudelijke monetarisering. Het voelt goedkoop om te zeggen dat Het Callisto Protocol principieel topscores krijgt op dit specifieke front, maar het moet wel. Anderen kunnen zijn voorbeeld volgen - alstublieft.

HQ
Dit is een ad:

Dus laten we eens kijken naar wat het is in plaats van wat het niet is. Het Callisto Protocol is ontwikkeld door Striking Distance Studios, een team onder leiding van Sledgehammer-oprichter Glen Schofield. Het is een team van veteranen, maar dit IP is gloednieuw, zelfs als het in het leven begon als semi-gehecht aan PlayerUnknown's Battlegrounds of all things. De game is ook het openingssalvo voor uitgever Krafton, die niet langer tevreden is met alleen maar bankieren op eerdergenoemde PUBG. Ze willen meedoen aan de AAA-actie. En AAA-actie, dit is.

Schofield was ook de uitvoerend producent van Dead Space, en dat DNA is voelbaar in heel Callisto. Horror in de derde persoon? Cheque. Sluit over-de-schouder camera? Cheque. Stampende monteur? Cheque. Ziekte die zich verspreidt via een Alien-achtige sci-fi-locatie? Cheque. Het draagt zijn inspiraties op zijn mouw, is wat ik zeg, maar het komt nooit over als een gebrek aan verbeeldingskracht - het is toch niet alsof we in dit soort titels zwemmen, toch?

The Callisto ProtocolThe Callisto Protocol
The Callisto ProtocolThe Callisto Protocol
Dit is een ad:

Het Callisto Protocol speelt zich af op Callisto, een Jupitermaan, waar de gevangenen van een supergevangenis plotseling in vreselijke monsters veranderen dankzij iets dat de "Biophage" wordt genoemd. Het is aan nieuwe gevangene Jacob Lee, gespeeld door Josh Duhamel, om te ontsnappen. Natuurlijk verdiept de plot zich vanaf daar alleen maar, zowel de oorsprong van de Biophage, als het leven van Jacob voordat hij in de gevangenis belandde, ontvouwt zich. Maar het is eigenlijk een simpel verhaal; "escape Callisto", en de game overgeeft zich nooit in zijn eigen setting.

In feite maakt het Callisto-protocol een soort verkoopargument van het nooit verspillen van je tijd. Het is mager, het is gefocust en het vraagt je nooit, of suggereert zelfs vluchtig om af te wijken van het hoofdpad, en zelfs als je avontuurlijk bent, zijn afwijkingen schaars.

Die focus stelt het team van Striking Distance ook in staat om de ene eigen sectie en omgeving na de andere naar de speler te gooien. Elke laag van de Black Iron Prison is uniek en elke gevel, kamer of ruimte ziet er handgemaakt uit en voelt handgemaakt aan, zonder copy / pasting of ongeïnspireerd omgevingsontwerp. Overal waar je kijkt is diepte; een flikkerende lamp die een afgehakt hoofd op een bedieningsconsole verlicht, een hulpeloos slachtoffer dat in bloed op de muur afscheid neemt, de sneeuwvlokken die smelten op de hete glazen buitenwanden van de bovenste delen van de structuur. Het zijn allemaal details, details die alleen kunnen worden bereikt met een echt lineaire structuur. Het Callisto-protocol is lineair met een hoofdletter L, slechts zelden of nooit, biedt alternatieve wegen voorwaarts.

The Callisto Protocol

Het Callisto Protocol is eng op de manier waarop Dead Space, of Resident Evil Village, eng is. Er liggen vreselijke monsters op de loer om elke hoek, en slimme belichting, geluidsontwerp en plaatsing van vijanden houden je scherp, maar je krijgt snel de tools om te overleven, en omdat je gereedschap hebt, neemt de mate waarin je je bedreigd voelt enigszins af. Dat stoorde me persoonlijk niet, maar wie op zoek is naar Amnesia- of Outlast-niveaus van kwetsbaarheid zal het hier niet vinden. Jacob heeft een stun baton, een pistool en de GRIP-handschoen als zijn belangrijkste gereedschappen, en hoewel zijn arsenaal geleidelijk wordt uitgebreid, kunnen die gedurende het spel worden geüpgraded via terminals, met behulp van schaarse middelen die op lichamen en in de omgeving worden gevonden. Er is een echt beperkt inventarissysteem, dat je constant dwingt om na te denken over wat je kunt dragen en wat je niet kunt, en door de upgrades krijg je toegang tot meer vaardigheden.

Het draait allemaal om in een behoorlijk bevredigend en visceraal vechtsysteem, dat de speler vraagt om goed getimede ontwijkingen uit te voeren, of te blokkeren door de analoge stick naar beneden te drukken, en vervolgens indringend terug te slaan door een combinatie van melee en ranged attacks. Het is up n 'close, brutaal en werkt meestal goed. Nogmaals, sommigen beschouwen het misschien als rudimentair, maar het komt over als verfrissend gefocust, in plaats van ongeïnspireerd en simplistisch - ook dat is een teken des tijds. De reeks vijanden breidt zich geleidelijk ook uit, en omdat de middelen steeds schaarser kunnen worden, moet je de GRIP-handschoen slim combineren (waarmee je een vijand naar je toe kunt trekken en je hem in een omgevingsgevaar kunt gooien voor een onmiddellijke kill), beperkte hoeveelheden munitie en stun baton-flurries, en ook al is de besturing zwaar (zoals in heavy ) en de camera is heel dichtbij, kun je een schijn van een flow up and running krijgen.

HQ

Maar in The Callisto Protocol draait het allemaal echt om het spektakel van die eerste run, en dat doet het zo heel erg goed. Van gevestigde set pieces tot dialogen tussen personages, van gevechtsontmoetingen tot het zoeken naar middelen, de game gaat nooit te ver, maar raakt consequent zijn slag bij het combineren van deze scenario's in één vloeiende sci-fi actiehorrorervaring, zoals Dead Space, en tot op zekere hoogte Dead Space 2, zoveel jaren geleden.

Dat betekent niet dat het allemaal hunky dory is. Er zijn overal kleine pacing-problemen, en vooral het openingsuur of zo voelt gehaast aan naast de meer opzettelijke pacing van de rest van de game. Bovendien, hoewel ik persoonlijk geen enige technische problemen heb ondervonden tijdens mijn playthrough op Xbox Series X in de performance-modus (die een vrij soepele 60fps-ervaring biedt), heeft mijn Zweedse collega nogal wat bugs en glitches ervaren, die uiteindelijk zijn ervaring hebben beïnvloed.

Maar uiteindelijk is The Callisto Protocol een triomf. Het is niet alleen een triomf omdat het weigert om enkele van de zowel roofzuchtige als opgeblazen mechanica en systemen op te nemen die tegenwoordig bijna alomtegenwoordig lijken in het spelontwerp, het is een triomf omdat het een vermakelijke spannende rit is, die zijn doelen bereikt dankzij het begrijpen van de balans tussen ambitie en praktische greep. Het is prachtig om naar te kijken, prachtig geacteerd, mooi in elkaar gezet en bovenal sijpelt het door in sfeer en spannende momenten. Striking Distance en Krafton heeft er verdomd goed van gemaakt.

09 Gamereactor Netherlands
9 / 10
+
Fantastische sfeer, prachtige visuals, sterke prestaties, brute gevechten
-
Paar stotters hier en daar, kleine pacing issues hier en daar
overall score
Is onze netwerkscore. Wat is die van jou? Netwerkscore is een gemiddelde van de cijfers uit alle landen