Gamereactor NL. Bekijk de laatste video game trailers, en interviews van de grootste gaming beurzen ter wereld. Gamereactor gebruikt cookies om te verzekeren dat we je de beste browse-ervaring op onze website bieden. Als je verdergaat, nemen we aan dat je tevreden bent met ons cookiesbeleid.

Nederlands
Gamereactor
artikelen
Diablo

Terugblik op een klassieker: Diablo

Als we het over de duivel hebben.

HQ

Het is 22 jaar geleden dat de eerste Diablo op PC verscheen en het is inmiddels duidelijk dat de game zijn tijd ver vooruit was. De graphics zien er tegenwoordig misschien niet meer zo goed uit, en veel mensen zouden tegenwoordig eerder voor Diablo III kiezen, maar als je kijkt naar wat het origineel allemaal voor elkaar heeft gekregen, dan is Diablo onherroepelijk een belangrijk moment in de game-geschiedenis.

He concept is verfrissend simpel. Spelers kunnen kiezen uit de klassen - Warrior, Rogue of Sorcerer - en vechten zich vervolgens een weg door gigantische kerkers. Zelfs nu is de game nog duivels leuk om te spelen. Maar waar komt dat door? Een van de belangrijkste redenen is dat de levels elke keer random zijn, behalve de laatste twee missies. Daardoor is het een enorm herspeelbare game.

Je gekozen personage arriveert in het dorpje Tristram om daar op een aantal overlevenden te stuiten die je onderweg helpen. Een groep Magi hebben lang geleden de Diablo (oftewel de duivel) gevangen genomen in een soul stone en hem diep onder de grond begraven. Na vele jaren bouwde de koning een kathedraal over de plek waar de steen is begraven, waardoor de Diablo weet te ontsnappen, de koning in zijn macht houdt en de catacomben onder de kathedraal vult met enge wezens waar je tegen moet vechten.

Diablo

Diablo heeft een geweldige atmosfeer. Je vecht je van de verdoemde kathedraal een weg naar de hel zelf om het tegen de duivel op te nemen. Onderweg kom je klassieke baasgevechten en een grote diversiteit aan vijanden tegen. Terugkijkend op het spel is het indrukwekkend hoe donker en broeierig de ervaring eigenlijk is. Niet alleen qua context, maar ook letterlijk door het gebruik van schaduwen en weinig licht. Zelfs op een modern scherm met de helderheid omhoog geschroefd, is het een donkere bedoeling. Het zorgt er wel voor dat het soms ietwat lastig is om vijanden te zien, wat tegelijk ook weer de spanning verhoogt.

Naast het drukkende sfeertje zorgen ook de ingesproken stemmen en prachtige soundtrack voor totale immersie. Blizzard had 22 jaar geleden er al een handje van om verhalen op dramatische wijze in beeld te brengen. Ook is er een multiplayermodus waar je met in totaal vier vrienden doorheen kunt lopen. Je kunt er voor kiezen om samen te werken of elkaar juist in de weg te zitten.

In '97 verscheen de Hellfire-uitbreiding voor Diablo, waarmee ook de nieuwe Monk-klasse werd toegevoegd. In 1998 kwam de game zelfs naar de PlayStation. Op Sony's console was de ervaring niet veel anders en zowel de graphics als gameplay bleven fier overeind. De controller leek daarbij perfect te passen bij de gameplay. De lokale multiplayer heeft veel spelers maanden bezig gehouden.

Diablo

De items die vijanden droppen na gevechten zijn ook een belangrijk onderdeel van Diablo. In tegenstelling tot latere delen, is het in de eerste game niet heel moeilijk om de beste wapens en armour te vinden. De game is niet al te lang met vier hoofdgebieden om doorheen te geraken (de kathedraal, de catacomben, de grotten en de hel), en we kunnen ons herinneren dat we na het uitspelen van de game meteen weer opnieuw wilden beginnen om nog betere wapens te vinden.

Het feit dat het vorig jaar via een speciaal evenement in Diablo III mogelijk was om de eerste game als een soort remake te spelen, bewijst hoe sterk het originele concept nog altijd is. De game had toen een speciale filter om zogenaamd pixels in beeld te krijgen, net zoals in het origineel. Ook de beweging van je personage voelde weer wat stroever aan, en de zestien levels en eindbaasgevechten die terugkeerden lieten ons nog altijd huiveren van angst. Dit soort fanservice bewijst alleen maar hoe veel gamers nog altijd een plek in hun hart hebben voor Diablo.

De sterke gameplay en geweldige herspeelbaarheid hebben Diablo zo'n belangrijke en invloedrijke game gemaakt. De procedureel gegenereerde maps en quests zijn inmiddels een vaste waarde in veel dungeon rawlers. Nu Diablo ook naar mobiel komt en er andere, vooralsnog geheime projecten in de maak zijn, en Diablo III ook op de Switch verkrijgbaar is, kunnen we deze franchise relevanter dan ooit noemen. Alsof de duivel er mee speelt.

HQ