Gamereactor NL. Bekijk de laatste video game trailers, en interviews van de grootste gaming beurzen ter wereld. Gamereactor gebruikt cookies om te verzekeren dat we je de beste browse-ervaring op onze website bieden. Als je verdergaat, nemen we aan dat je tevreden bent met ons cookiesbeleid.

Nederlands
Gamereactor
previews
Metroid: Samus Returns

Metroid: Samus Returns hands-on

Zo verrast als we waren door de aankondiging, zo verrast zijn we na een speelsessie van 90 minuten.

HQ
HQ

0:00 De missie

Samus Aran wordt opgeroepen om een missie te voltooien. Wat in Metroid begon kan niet onvoltooid blijven. Bijna 26 jaar zijn voorbij sinds we er achter kwamen waar de missie omdraaide in Metroid II: Return of Samus, de game die verantwoordelijk was voor het opbloeien van een uitgestrekt universum dat vervolgen en spin-offs heeft voorgebracht die gezien worden als het beste in zijn genres.

Het verhaal is hetzelfde, maar de manier waarop deze wordt gepresenteerd reflecteert hoeveel technologie is verbeterd de afgelopen 26 jaar. MercurySteam, de Spaanse studio toevertrouwd om deze versie tot leven te brengen onder de begeleiding van Yoshio Sakamoto, heeft statische beelden met een sterk 3d-effect gebruikt om spelers het avontuur in te trekken. De introductie is een korte en niet erg en diepgaand, dit om nieuwkomers in de franchise niet af te schrikken en ze te laten genieten van de platformelementen en actie van de game.

5:00 De Morph Ball

Het is een statement die na slechts enkele minuten daarna duidelijk wordt, waar we de eerst beelden zien van de game's echte engine: het schip land en Samus komt naar buiten. Metroid: Samus Returns is een game met een 2d-omgeving en een polygonale basis die beeldschone diepte toont in zijn omgevingen, ten minste gedurende die enkele seconden voordat we onszelf ondergronds begraven en beginnen te spitten in de gangen, stegen en kamers die staan te wachten.

De trailer die tijdens de E3 werd getoond onthulde het 'melee counterattack'-systeem, een essentieel element in de game. De nieuwe vijanden stormen op de premiejager af wanneer ze haar zien, maar een goed getimede druk op de knop laat Samus flinke schade uitdelen. Het 360-graden richtsysteem, dat geactiveerd wordt door het ingedrukt houden van de linker schouderknop, is net zo belangrijk. Dit systeem toont dat de levels niet langer bestaan uit opgestapelde blokken, ze vormen nu een aansluitend geheel dat meer precisie vereist. Slechts enkele stappen verder vinden we en Chozo-ruïne met een bol er in wat een Morph Ball blijkt.

Metroid: Samus ReturnsMetroid: Samus ReturnsMetroid: Samus Returns

9:00 X-Ray Scope

We doden nog wat vijanden om het schieten en counter-attacken onder de knie te krijgen, evenals Samus-bewegingen. Ze is behendig en snel, maar veel langzamer als in gehurkte positie, helemaal vergeleken bij voorgaande delen. Als we een bol proberen te bereiken die de X-Ray Scope activeert, krijgen we een voorproefje van hoe de map veranderd kan worden om de vaardigheden van je personages volledig te benutten, al is het een hele simpele manier. De nieuw verkregen vaardigheid is een van onze beste kameraden tijdens ons avontuur, daar het ons helpt om niet vast te komen te zitten door te tonen welke oppervlakten gebroken kunnen worden om het hoofdpad te onthullen of geheime locaties die raketten en energietanks bevatten.

10:00 Charge Beam

Upgrades voor je personage verschijnen ongelofelijk snel tijdens de eerste minuten van de game. De Charge Beam kan slechtst enkele meters vanaf de X-Ray Scope gevonden worden. Voorlopig gebruiken we deze niet veel in gevechten, maar met name voor het oplossing van puzzels met deuren die geopend kunnen worden met verschillende soorten uitrusting. Dan gaan we wat naar boven, breken iets, duiken in een bal, komen van achteren weer terug... ook al probeert het wat elementen te mengen: de wereldkaart in Metroid: Samus Returns is lineair en voorspelbaar tot dusver. Enkele save-stations en het eerste telepoorteerstation wijzen de weg, en tussen de X-Ray Scope en de kaart, die ons notities laat achter laten met kleurencodes, is progressie een makkie.

Metroid: Samus ReturnsMetroid: Samus ReturnsMetroid: Samus Returns

16:00 De eerste Metroid

Tien minuten geleden passeerden we een ruïne waar we tien cirkels aantroffen. We konden er een van zien oplichten middels een korte in-game video, wat betekent dat we een monster van Metroid dna nodig hebben om deze te activeren. Dankzij onze nieuwe vaardigheden en de piepjes uit de sensor op het touchscherm kunnen we het wezen makkelijk vinden. Zoals verwacht, gaan we in gevecht, maar in plaats van een gevecht op korte afstand, bevinden we ons in een strijd op afstand doordat het telkens wegspringt. We moeten counter-attacken en het kapot schieten met onze raketten. Het gevecht is kort en makkelijk, maar zorgt voor een mooie show.

Dit is het moment waar Metroid: Samus Returns echt begint. Door genoeg genoom in de ruïne te stoppen wordt deze geactiveerd en zet deze een verandering in de wereld in gang. In dit geval verdwijnt giftig vloeistof en opent het een weg naar de diepste regionen van de kaart. We betreden nu Area 1. Alles wat we tot dusver zagen was slechts een goed vermomde tutorial in een simpel level.

37:00 Bommen

Als we wat afdalen beginnen stenen af te brokkelen. De gangen die we voorheen zagen zijn nu kamers die op verschillende niveaus zijn verbonden door deuren, tunnels en blokken die je nu of later kunt afbreken. We komen voor het eerst vast te zitten, omdat we enkele zachte blokken onder onze voeten missen, zelfs met de hulp van de X-Ray Scope. We beginnen ook enkele paden achter ons te laten, al we niet zeker weten of en hoe we daar terugkomen, dus we plaatsten een notitie op de kaart. Sommige daarvan zijn overduidelijk (of misschien niet) bedoeld om verkend te worden met de Morph Ball's bommen, dus we kunnen deze vaardigheid waarschijnlijk ergens in de buurt vinden.

Wat grappig is, is dat de Morph Ball-bom niet de eerste vaardigheid is die we vinden. In plaats daarvan stuiten we op een andere ruïne waar vier cirkels oplichten, wat betekent dat we dit keer vier Metroids moeten vinden als we dit gebied willen verlaten. Om dit iets lastiger te maken splitst de route zich radicaal op iets verder vlakbij een teleporteerstation: aan de ene kant hebben we water waar we doorheen kunnen lopen; aan de andere een toren met meerdere uitgangen. De X-Ray Scope geeft ons de mogelijkheid om enkele blokken verder te kijken en de kaart is erg efficiënt in het tonen van wat voor soort blokkade ons tegenhoudt om elke plek te betreden of waar interessante punten en geheimen zich bevinden.

Metroid: Samus ReturnsMetroid: Samus ReturnsMetroid: Samus Returns

44:00 Ice Beam

De binnendiepte van deze grot is gevuld met een gevarieerde en rijke wereld. Alleen al door het veranderen van tunnels ontdekken we een volledig nieuwe setting, een verschillend soort vijand, of, tenminste, een monster met een nieuw soort vaardigheid. We kunnen hitte door een deur zien stromen, dus het is niet eens mogelijk om daar in de buurt van te komen. Een andere deur geeft toegang tot een omgeving bedekt met weelderige begroeiing. Het is een mysterie hoe al die flora hier kan groeien. Er is geen enkele kamer waar geen gevecht op ons wacht en er is geen garantie dat we ze levend verlaten, ook al dragen we een energietank bij ons. De aanvallen van onze vijanden, hoe simpel ze ook zijn, doen veel schade nu we geen bepantsering hebben. In de hoek gedreven worden door drie of vier vijanden kan tot een vroegtijdige dood leiden. Toch blijft het gevechtssysteem op de achtergrond, waardoor verkenning in de spotlight kan staan. De Ice Beam opent nieuwe routes doordat het ons de mogelijkheid biedt om vijanden als platformen te gebruiken.

49:00 Spider Ball

De Ice Beam komt zeker van pas, maar de volgende bal die we oppakken van de grond, nadat deze uit de handen valt die deze vasthield, is nog handiger. In vergelijking met andere delen verkrijg je de Spider Ball al vrij vroeg hier. Zo ver we kunnen zien zit er geen limiet aan zijn bewegingen: het geeft ons de mogelijkheid om door de gehele kaart te gaan van muur tot muur, zelfs door het plafond, dus we kiezen er voor om wat meer tijd te besteden aan het verkennen van bepaalde gebieden, voordat we twee kamers bezoeken waar een enkele wezens op ons wachten. Door het constante gebruik, merken we enige ongepolijste besturingskeuzes op. Het gebeurt als we de Morph Ball gebruiken en bewegen. Aangezien we alleen een keer extra beneden hoeven te drukken tijdens het bukken om in een bal te veranderen, kom je soms onbedoeld in die positie terecht, bijvoorbeeld tijdens het schieten in geknielde positie.

Metroid: Samus Returns

70:00 De tweede Metroid

Deze vijand is in principe een elektrisch opgeladen versie van de eerste Metroid, het verschil is dat we niet altijd aankunnen op onze counterattacks. Daarboven zijn de timing van zijn bewegingen veranderd, dus het is makkelijk om deze de eerste paar keer te missen. We gaan twee keer door terwijl we deze snel proberen te verslaan, wat betekent dat ons geduld hier een belangrijke rol speelt.

74:00 De derde Metroid

We hebben deze achtergelaten aan de tegenovergestelde zijde van de kaart, aangezien we de vaardigheden misten om dit gebied te bereiken. Hier terugkomen is niet alleen een reis, maar ook een vuurproef voor het leveldesign. Een goede Metroid moet backtracking toestaan zonder je progressie te vertragen, en we kunnen bevestigen dat MercurySteam deze test is succesvol heeft behaald. Het bewegen tussen de kamers in Area 1 is makkelijk genoeg. We zijn zelfs een beetje op ons hoede, aangezien alles veel dichterbij lijkt te zijn als we op volle snelheid van de ene naar de andere kant rennen.

80:00 Het einde van de demo

Met twee Metroids op zak komt onze tijd met de game bijna ten einde. We openen te wereldkaart en bekijken welke plekken we al bezocht hebben, welke we achter hebben gelaten en plannen alternatieve routes. We hebben nog geeneens 50 procent van dit gebied verkend. Zo snel vooruitkomen en het aantal vaardigheden dat we in zo een korte periode wisten te vinden deed de alarmbellen bij ons afgaan betreffende de potentiële lengte van Metroid: Samus Returns, maar al onze zorgen verdwenen nadat we iets later een veel complexer gebied aantroffen. We zagen drie Metroid, maar er zijn er meer dan 30, dus het lijkt dat we een lange reis voor de boeg hebben. Nu hoeven we alleen nog vijf weken te wachten om het te spelen, als het kan op een 3DS met de 3d-functionaltieit.

HQ