Gamereactor NL. Bekijk de laatste video game trailers, en interviews van de grootste gaming beurzen ter wereld. Gamereactor gebruikt cookies om te verzekeren dat we je de beste browse-ervaring op onze website bieden. Als je verdergaat, nemen we aan dat je tevreden bent met ons cookiesbeleid.

Nederlands
Gamereactor
artikelen
Shadow of the Colossus

Game van het jaar - Beste remake/remaster van 2018

Dit zijn de beste games waar we dit jaar opnieuw mee aan de slag konden.

HQ

Het gamejaar komt ten einde en dat betekent dat we rekening opmaken voor 2018. We hebben de nodige hoogte- en dieptepunten gezien dit jaar. Van terugkerende klassiekers, games uit voorgaande jaren die van content werden voorzien, verschijnende en verdwijnende nieuwkomers en heel veel mooie gamebelevingen. Vandaag gaan we in de Game van het jaar-uitreiking verder met de derde categorie: Beste remake/remaster van 2018.

Eervolle vermelding(en): Dark Souls: Remastered, Katamari Damacy Reroll en Burnout Paradise Remastered.

5. Mark of the Ninja Remastered

Een game waar we enorm blij mee waren dit jaar terug te zien keren was Mark of the Ninja, die in oktober geremastered werd door Klei Entertainment voor PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch. De studio heeft de 'high-rest' art van de zolder gehaald en de game dankzij de 4K-consoles in zijn voltallige glorie, zoals het ooit bedoeld was, uitgebracht. Hoewel de graphics messcherp zijn en een genot om te aanschouwen, is het de gameplay zelf die het meeste uitblinkt en we hebben ons enorm vermaakt met het herontdekken van het 'stealthy' platformavontuur.

De echte kracht van Mark of the Ninja is hoe de complexiteit van de verschillende elementen nieuwe gameplaymogelijkheden vrijspelen terwijl je de spelwereld ontdekt. Dankzij de opeenstapeling van vaardigheden stijgt de algehele kwaliteit van de ervaring evenredig je vertrouwdheid van de besturing. Dat zou dit een eitje moeten maken, ware het niet de gestage introductie van nieuwe uitdagingen die je krijgt voorgeschoteld. Klei is er uitstekend in geslaagd om de speler te versterken met verschillende vaardigheden en ze toch een uitdaging biedt die niet te moeilijk of te makkelijk is.

HQ
Shadow of the ColossusShadow of the ColossusShadow of the Colossus

4. Spyro Reignited Trilogy

Afgelopen jaar bracht Crash Bandicoot: Nsane Trilogy van Vicarious Visions ons een nostalgiehit uit het tijdperk van de originele PlayStation-tijdperk toen het de eerste drie games uit de reeks opnieuw maakte met hedendaagse graphics. Nu is uitgever Activision terug met nog een trilogie van het platform, deze met Spyro the Dragon in de hoofdrol. De eerste drie games zijn door Toys for Bob opnieuw gemaakt en verzameld onder de naam Reignited Trilogy. Dit drietal van originele PS1-games heeft vrijwel dezelfde behandeling als Crash gekregen en hiermee kunnen we opnieuw kennis maken met de paarse held.

Er zijn veel concrete voorbeelden te geven wat er is veranderd en wat niet, maar het enige wat je echt moet weten is dat deze veranderingen niets meer zijn dan enkele lichte aanpassingen van kleine details in de ervaring. Het ervaring is precies hetzelfde als 20 jaar geleden en daarmee is het een ongelofelijk trouwe remake van drie voortreffelijke platformtitels. Een die de ervaring verfrist, de games naar 2018 brengt en hetgene behoudt wat ze op de eerste plaatst zo briljant maakte.

HQ
Shadow of the ColossusShadow of the ColossusShadow of the Colossus

3. Pokémon: Let's Go, Pikachu! en Let's Go, Eevee!

Pokémon: Let's Go Pikachu! en Let's Go Eevee! zijn remakes van Pokémon Yellow en laten spelers terugkeren naar de Kanto-regio om een Pokémon-kampioen te worden. Je begint je avontuur als een jonge trainer uit Pallet Town en reist door de geliefde regio terwijl je Gym Badges verdient en zoveel mogelijk Pokémon vangt.

Let's Go biedt enkele subtiele veranderingen, maar je verkent nog steeds de spooktoren in Lavender Town, vaart met op het luxueuze SS. Anne-schip en gooit roet in het eten van de snode plannen van Team Rocket. Het verhaal staat na twee decennia nog als een huis en de schitterende HD-graphics op de Nintendo Switch helpen de visie van Pokémon Yellow en de tekenfilm tot leven te brengen in videogameformaat.

HQ
Shadow of the ColossusShadow of the ColossusShadow of the Colossus

2. Yakuza Kiwami 2

In 2008 bracht Yakuza 2 ons een van de meest filmische verhalende ervaringen ooit op een console (de PlayStation 2) en bovendien een van de beste vertellingen in een Yakuza-game tot op heden. Het ongelofelijk verhaal was overladen met onverwachte wendingen en een van de meest sympathieke schurken. De gameplay en visuele ervaring zijn inmiddels verouderd, maar daar bracht Yakuza Kiwami 2 verandering in op de PS4. Het gebruikt de nieuwste Yakuza-engine en daarbij ook een bijna hedendaagse audiovisuele ervaring.

Dat betekent ook stadjes die helemaal verkent kunnen worden, soepele gevechten en een prachtige weergave van Japan. Kiwami 2 voegt ook een overvloed aan extra content toe, waaronder een fotomodus, een strategische zijmissie en een volledige mini-campaign met Goro Majima in de hoofdrol - die vooral voor terugkerende spelers een fantastische toevoeging is. Kiwami 2 brengt de klassieker en het fanastische verhaal naar het hedendaagse tijdperk.

HQ
Shadow of the ColossusShadow of the ColossusShadow of the Colossus

1. Shadow of the Colossus

Een andere onmiskenbare klassieker die dit jaar een nieuw likje verf heeft gekregen is Shadow of the Colossus. SCE Japan Studio en Team Ico's PlayStation 2-meesterwerk werd door ontwikkelstudio Bluepoint teruggebracht en daar slaagde het voortreffelijk in. Visueel is de game geüpdatet om het op de hedendaagse 4K-schermen, net als toen, een verbluffende ervaring te maken.

De echte kracht van Shadow of the Colossus komt voort uit het gevoel voor grootte (plus de impact van het einde). Je krijgt te taak om het op te nemen tegen gigantische wezens die in de fantasievolle spelwereld zijn te vinden. Als je deze kolossen ontmoet moet je ze proberen te beklimmen en een zwakke plek vinden om je zwaard in te planten. Buiten deze epische gevechten om verken je een uitgestrekte wereld, die zo groot is dat je vaak enorm klein en nietig voelt. De 13-jaar oude game is een onmisbare klassieker en staat zelfs nu nog als een huis.

HQ

Wat was jouw favoriete remaster/remake in een videogame dit jaar?