Gamereactor NL. Bekijk de laatste video game trailers, en interviews van de grootste gaming beurzen ter wereld. Gamereactor gebruikt cookies om te verzekeren dat we je de beste browse-ervaring op onze website bieden. Als je verdergaat, nemen we aan dat je tevreden bent met ons cookiesbeleid.

Nederlands
Gamereactor
gadgetberichten

MSI Katana GF76

Deze laptop biedt geweldige prestaties ten koste van beperkte graphics.

Veel van de gaming-laptops die ik de luxe heb om te testen, zijn ongelooflijk krachtige eenheden die zijn ontworpen om je weg te blazen. Vaak zitten review units vol met de nieuwste technologie, wat betekent dat je de nieuwste games in de hoogste kwaliteit kunt spelen en vaak nog steeds geweldige framerates krijgt om op te starten. Hoewel dit in theorie allemaal goed is, kost dit prestatieniveau een enorme prijs en betekent dit vaak dat veel laptops met een review-eenheid ver buiten de prijsklassen van de meeste consumenten vallen. Deze keer is een ander verhaal, omdat ik de MSI Katana GF76 heb getest, en deze gadget is een geweldig stukje kit voor diegenen die op zoek zijn naar hoge prestaties tegen een plausibele prijs, zij het ten koste van visuele getrouwheid en graphics.

Ik zeg dit omdat de Katana GF76 wordt geleverd met een 17,3 "1080p-schermpaneel, dat tot 144Hz kan lopen. Voor iedereen die niet bekend is met wat dit betekent, zijn 1080p / 144Hz-monitoren over het algemeen gereserveerd voor gamers die prioriteit geven aan prestaties boven graphics, omdat je een game veel vloeiender kunt uitvoeren met deze specificaties, zelfs als die game er niet zo helder of levendig uitziet. Voor het scherm van de Katana GF76 is dit hetzelfde geval, dus als je naar binnen gaat, moet je begrijpen dat dit een apparaat is dat prestaties op de eerste plaats zet.

MSI Katana GF76

Maar als dit het geval is, wat voor soort hardware heeft het onder de motorkap? Welnu, deze testeenheid beschikt over een 12e generatie Intel i7-12700H CPU, evenals een Nvidia GeForce RTX 3050 Ti grafische kaart, allemaal met 16 GB RAM. Deze hardware is niet top-of-the-line, maar wat het wel doet, is goed combineren met het scherm om prioriteit te geven aan 1080p high-performance gameplay boven games die op Extreme-instellingen draaien.

Door de nieuwste titels op hoge instellingen of lager te plakken, kan de Katana GF76 framesnelheden van ongeveer 100 fps serveren, met Forza Horizon 5 variërend van 90-120 fps, afhankelijk van stressvolle situaties. Age of Empires IV daarentegen klokte over het algemeen tussen de 50-100 fps, allemaal opnieuw afhankelijk van het aantal eenheden en chaos die zich tegelijkertijd ontrafelt. Nu moet worden opgemerkt, zoals tegenwoordig het geval is met de meeste gaming-laptops, dat dit allemaal is aangesloten op het lichtnet en niet alleen op batterijvoeding werkt. De reden dat dit belangrijk is, is omdat de prestaties een enorme klap krijgen bij het gebruik van alleen de batterij, zozeer zelfs dat Age of Empires IV zelfs moeite had om 28 fps vast te houden in stressarme situaties, wat gezien het feit dat de Katana GF76 games tot 144Hz kan weergeven, een aanzienlijk gebrek aan frames is.

Om een lang verhaal kort te maken, de hardware en het scherm combineren allemaal voor een laptop die de meeste titels op hoge grafische instellingen aankan en nog steeds framesnelheden van meer dan 100 levert, wat behoorlijk goed is, en dit alles zonder de computer vaak te overbelasten en ervoor te zorgen dat de fans hun beste indruk maken van een F-15 straaljager. Voordat je het onderwerp prestaties en graphics achter je laat, is het vermeldenswaard dat als je van plan bent om games uit te voeren op de hoogste grafische opties met de Katana GF76 (wat een ongebruikelijk idee lijkt gezien het 1080p-scherm), framesnelheden een klap zullen krijgen, meestal met ongeveer 50% dalen, afhankelijk van de situatie.

MSI Katana GF76

Nu de prestaties uit de weg zijn, is het de moeite waard om terug te cirkelen en meer te praten over de koeloplossing voor deze laptop, en ook over de geluidsniveaus. Op de basis van de Katana GF76 bevindt zich een reeks ventilatieopeningen die fungeren als de primaire manier om warmte af te voeren. Het probleem met deze oplossing is dat de hete lucht wordt gestraald vanaf precies dezelfde plaats waar de laptop rust, wat vaak op je dijen zit en betekent dat je benen worden gebakken wanneer de Katana GF76 onder stress staat. Evenzo is de Katana GF76, wanneer hij tot zijn maximale limieten wordt gebruikt, geen erg stil apparaat. Dus ik zou willen voorstellen om een goede hoofdtelefoon met ruisonderdrukking te kopen als je van plan bent deze laptop tot het uiterste te drijven.

Voor de rest is deze laptop echter best een aantrekkelijk toestel dat een relatief laag profiel heeft. Gezien het 17,3"-scherm is het vrij groot en als je rekening houdt met de hardware die het inpakt, is het ook bijzonder zwaar. Maar het heeft een subtiel en nogal conservatief ontwerp, een die op sommige plaatsen een beetje te basic is, omdat de behuizing een enorme hoeveelheid negatieve ruimte heeft rond het toetsenbord (dat rode achtergrondverlichting heeft) en trackpad. Het is moeilijk om het gevoel te schudden dat het toetsenbord een beetje groter had kunnen zijn, vooral als je naar het numerieke toetsenblok kijkt, dat aan de rechterkant is gepropt.

In termen van connectiviteit en levensduur van de batterij wordt de Katana GF76 geleverd met een reeks poorten, waaronder een 4K / 60Hz HDMI, verschillende USB's (twee Type-A 3.2s, een Type-A 2.0 en een Type-C 3.2) en een Wi-Fi 6-compatibele ethernetpoort. De batterij houdt je veel uren bezig, ervan uitgaande dat je hem gebruikt voor minder stressvolle taken zoals tekstverwerking of Netflix kijken. Als je een game onderweg wilt spelen, heb je het geluk dat je een paar uur uit de batterij haalt, dus houd daar rekening mee.

Al met al, als je kijkt naar het type laptop dat de Katana GF76 is en wat voor soort gameplay-ervaring het wil bieden, is het moeilijk om deze computer echt te kloppen. Natuurlijk is het een beetje basic in ontwerp en ontbreekt het meestal in zijn 1080p-scherm, maar voor iedereen die op zoek is naar games met hogere framesnelheden en visuals opoffert, is dit een geweldige laptop om mee te gaan, en allemaal tegen een redelijk redelijke prijs wanneer rekening wordt gehouden met de winkelwaarde voor high-end gaminglaptops en hardware tegenwoordig.

08 Gamereactor Netherlands
8 / 10
overall score
Is onze netwerkscore. Wat is die van jou? Netwerkscore is een gemiddelde van de cijfers uit alle landen