Gamereactor NL. Bekijk de laatste video game trailers, en interviews van de grootste gaming beurzen ter wereld. Gamereactor gebruikt cookies om te verzekeren dat we je de beste browse-ervaring op onze website bieden. Als je verdergaat, nemen we aan dat je tevreden bent met ons cookiesbeleid.

Nederlands
Gamereactor
gadgetberichten

ASUS ROG Zephyrus Duo 16

Deze laptop is een gaming-krachtpatser en wordt zelfs geleverd met twee schermen voor multitaskers.

Soms belandt er een stukje technologie in mijn schoot dat me meteen versteld doet staan. Het gebeurt vrij zelden, maar als het gebeurt, weet ik dat ik vrijwel meteen in ben voor een traktatie. Dit is precies het gevoel en de indruk die de ASUS ROG Zephyrus Duo 16 me gaf toen ik hem uitpakte en de laptop voor de eerste keer openklapte, en dit komt omdat dit niet alleen een gewone gaming-laptop is. Nee. Dit is een prachtig ontworpen product dat zijn inspanningen verdubbelt als het gaat om werkende displays.

De Zephyrus Duo dankt zijn naam aan het display met twee monitoren dat het biedt. Dit is geen dubbele monitor in de zin dat je twee schermen naast elkaar hebt, maar je hebt een traditioneel laptopscherm van 16 inch groot dat beelden kan serveren met QHD (2K) -kwaliteit en tot 165Hz, en dit wordt gecombineerd met een kleiner touchscreen-scherm dat onder het hoofdscherm en boven het toetsenbord in een schuine positie zit. Dit scherm, bekend als het Screenpad, kan worden gebruikt om apps en andere functies te bedienen met uw vingers of door de cursor binnen zijn grenzen te gebruiken. Het is een heel interessant concept, een concept dat je meteen zal opvallen en je bedwelmd zal laten door het ontwerp, zelfs als het daadwerkelijk gebruik van het Screenpad voor een ander verhaal zorgt. En ik zeg dit, zoals ik me ben gaan realiseren tijdens het testen van deze laptop, dat het Screenpad meer een nieuwigheid is dan een echt nuttige functie. Maar dat wil niet zeggen dat het toch niet best cool is.

ASUS ROG Zephyrus Duo 16
ASUS ROG Zephyrus Duo 16ASUS ROG Zephyrus Duo 16

Aangezien de Zephyrus Duo een gaming-laptop is, maak je je waarschijnlijk niet al te veel zorgen over de interessante nieuwigheden die het biedt, en meer geïnteresseerd in hoe je het weet ... speelt eigenlijk videogames. Ik ben blij te kunnen zeggen dat deze laptop een absoluut monster is als het gaat om dit, hoewel dat rekening houdt met de hardware die de review-eenheid aandrijft die ik heb getest. Onder de motorkap heeft deze Zephyrus Duo een AMD Ryzen 9 6900HX CPU, naast een Nvidia GeForce RTX 3080 Ti en 64GB DDR6 RAM. In wezen kun je de meeste games op de markt van vandaag spelen met de hoogst mogelijke grafische instellingen en nog steeds framesnelheden van meer dan 80 krijgen, zelfs als je het hebt over de meest veeleisende titels.

Ik weet dit omdat ik Forza Horizon 5, Psychonauts 2, Life is Strange: True Colors en meer heb getest, en elke game heeft fantastische beelden kunnen serveren die echt gebruik maken van de sterke punten van het QHD-scherm, en toch ongelooflijk soepel en zonder enige daling van de framesnelheid of prestaties, zelfs tijdens het uitvoeren van taken Situaties. Of je nu langs de gouden kustlijn van Baja California in Forza racet, in de vreemdste en meest kleurrijke diepten van iemands geest in Psychonauts, of liever het levendige stadje Haven Springs verkent in Life is Strange, de Zephyrus Duo is echt een laptop die het allemaal kan.

Waar sommige laptops vergelijkbare prestaties kunnen bieden ten koste van het genereren van tonnen geluid en warmte, slaagt de Zephyrus Duo er ook in om dit probleem vrij goed te omzeilen. Ja, de ventilatoren zijn niet zo stil als het indrukwekkende koelsysteem in de Strix Scar 17, en evenzo krijg je geen apparaat dat zo ijzig cool blijft als die gadget met een groter profiel. Maar zoals je aan die frasering kunt zien, is het Zephyrus Duo niet zo groot en niet zo dik als de Strix Scar 17, dus je kunt hier geen vergelijkbaar prestatieniveau verwachten. Dat wil echter niet zeggen dat het slecht is om koel en stil te blijven, want dat is het echt niet.

Evenzo kan de batterij een beetje tegen een stootje bij het spelen van games met hoge kwaliteiten, wat betekent dat je op het lichtnet moet worden aangesloten als je een lange gamesessie wilt hebben. Voor eenvoudige tekstverwerking, surfen op het web of andere typische laptoptaken is de batterij veel competenter en gaat deze een aanzienlijke hoeveelheid tijd mee zonder dat deze hoeft te worden opgepompt.

ASUS ROG Zephyrus Duo 16ASUS ROG Zephyrus Duo 16

Met alle hardware en functies die de Zephyrus Duo biedt in gedachten, moet u zich ervan bewust zijn dat dit een vrij zware laptop is, zelfs als deze vrij slanke proporties heeft bij het overwegen van andere gaming-laptops op de markt. Evenzo ben ik misschien gewoon kieskeurig, maar ik ben geen grote fan van de plaatsing van het toetsenbord en de muismat, die direct aan de randen van de Zephyrus Duo zijn geplaatst vanwege het feit dat deze laptop heel weinig ongebruikte ruimte op zijn behuizing heeft. Je zou kunnen zeggen dat het gebrek aan negatieve ruimte op het lichaam een positieve factor is, maar ik vind het fijn om een beetje ruimte te hebben om mijn handpalm te laten rusten bij het gebruik van een trackpad, wat niet wordt aangeboden bij dit apparaat. Het trackpad is ook erg klein en geeft je niet veel ruimte om erop te bewegen.

Maar ook al heb ik een paar kleine problemen met de Zephyrus Duo 16, voor het grootste deel, de kwaliteit en fantastische prestaties van deze laptop schijnen door. Dit is echt een briljante gadget, een die krachtig, efficiënt en zo is ontworpen dat het uiterlijk andere gaminglaptops er ondermaats uit laat zien. De vangst met het hebben van zulke indrukwekkende positieven is dat het je een arm en een been kost om er een te kopen, maar als je het geld hebt om te spetteren en niet wilt beknibbelen op kwaliteit, zou ik niet aarzelen om dit apparaat aan te bevelen.

09 Gamereactor Netherlands
9 / 10
overall score
Is onze netwerkscore. Wat is die van jou? Netwerkscore is een gemiddelde van de cijfers uit alle landen