Gamereactor NL. Bekijk de laatste video game trailers, en interviews van de grootste gaming beurzen ter wereld. Gamereactor gebruikt cookies om te verzekeren dat we je de beste browse-ervaring op onze website bieden. Als je verdergaat, nemen we aan dat je tevreden bent met ons cookiesbeleid.

Nederlands
Gamereactor
artikelen
Battlefield V

Battlefield V - Firestorm

Battlefield is het laatste zwaargewicht dat de Battle Royale-arena betreedt, maar maakt het kans om als laatste overeind te blijven staan?

HQ
HQ

Als je een van de vele mensen bent die van niets meer geniet dan het gevecht in te duiken met tientallen andere hoopvolle spelers en te strijden om als allerlaatste over te blijven, dan heb je momenteel meer dan genoeg keuze. Er zijn enkele briljante Battle Royale-shooters beschikbaar en in veel gevallen hoef je daar geen cent voor uit te geven dankzij. Echter zijn niet alle games met de populaire modi gratis, maar dat zou voor games met veel fans geen probleem moeten zijn - vraag dat maar aan Treyarch na de release van Blackout voor Call of Duty: Black Ops 4. EA, DICE en Criterion proberen hetzelfde trucje met Firestorm, de nieuwe multiplayermodus voor Battlefield V, die sinds deze week beschikbaar is, en omdat we een gloednieuwe Battle Royale-game niet kunnen weerstaan zijn we er boven op gesprongen.

Firestorm is een passende naam, dat moet gezegd worden. De vlammenring die de 'map' omsingelt aan het begin van iedere ronde is een indrukwekkend gezicht. Niet eerder zagen we een Battle Royale-cirkel met zoveel furiositeit ineenkrimpen. Het lijkt echt alsof het einde der tijden je op de hielen zit als je gedwongen wordt om van de meedogenloze hittemuur die deze bewegende grens aanduidt weg te rennen. Ondanks het vuur en zwavel is dit echter een interpretatie van het subgenre met een vrij strak gezicht; Firestorm neemt zichzelf enorm serieus, iets dat duidelijk wordt door dingen zoals het realistisch ingedeelde landschap en en 'level design'.

Daar betekent dat de 'map' ook weinig verrassingen bevat. Halvøy, zoals de map heet, is overigens de grootste map in de geschiedenis van Battlefield en bevat de nodige variatie. Het is gevuld met waterlichamen en berggebieden die aan elkaar zijn verbonden door grasvlaktes en besneeuwde heuvels, met daarop verschillende soorten gebouwen. Er zijn meer compacte gebieden met meer gebouwen om te verkennen en overal zijn lichte voertuigen te vinden. Wat je hier niet vindt zijn zombies of 'grapple hooks' of iets dat ook maar een klein beetje vreemd is. In plaatst daarvan hebben de ontwikkelaars gekozen voor een strijd die meer gericht is op vaardigheden. Dat heeft het gedaan door alle 'class'-vaardigheden weg te halen voor een evenwichtiger speelveld (je kunt er wel een kiezen, maar dat is puur cosmetisch).

Battlefield V

Natuurlijk is dit Battlefield V en is er dus genoeg om op te blazen - als je de explosieven kunt vinden. We hebben niet heel veel raketgevechten gezien, maar de kenmerkende vernietigbare omgevingen van de game verzekeren dat deze overweldigende wapens een grote impact hebben bij gebruik. Omdat Firestorm naar realisme leent, in tegenstelling tot onzinnige gimmicks, hebben de makers het overduidelijk rustig aan gedaan met het zware geschut. Alhoewel wel hebben gezien dat raketten kundig werden gebruikt en als je de juiste uitrusting hebt kun je een tegenstander een gebouw uit jagen, zoals alleen maar mogelijk is in Battlefield V. Dat alleen al maakt Firestorm ongekend bevredigend.

De schietactie zelf vertaalt zich goed naar de Solo- en Squads-modi. Dit is een afgewerkte en nauwkeurige shooter. Hoe de wapens aanvoelen en het voortbewegen ("boots-on-the-ground") behoort tot de top van het genre. Als je alleen speelt is het een standaard 'free-for-all' waar je succes volledig afhangt van goed kunnen richten, een beetje geluk en het innemen van verstandige posities op de juiste momenten. In een 'squad' van vier spelers wordt het iets tactischer dankzij een simpel markeersysteem, alhoewel er iets meer had kunnen worden gedaan om de communicatie tussen vreemden te verbeteren.

Zoals we vaker keer hebben gezien in het genre, begint iedere ronde met spelers - maximaal 64 in dit geval - in actie springen vanuit de lucht. Deze intro is hier ten minste contextueel relevant, zelfs al is het opvolgende gevecht niet erg logisch thematisch gezien. De game begint met spelers die uit vliegtuigen springen naar de grond op zoek naar een veilige plek om te landen. Onmiddellijk is daar de gebruikelijke nadruk op het doorzoeken van de omgeving voor wapens en het is enorm belangrijk dat spelers de gebouwen leegroven en pakken wat ze pakken kunnen. Het oppakken van wapens en ammunitie was niet het meest soepele die we hebben ervaren, maar al met al lijkt er een solide arsenaal te vinden en te gebruiken, waarbij lastiger te bereiken kratten en kluizen je proberen te lokken als je meer tijd en ruimte hebt om deze open te breken.

Battlefield V

Als je een pistool oppakt tijdens je zoektocht naar uitrusting kun je deze gebruiken als je later neergaat tijdens een squadgevecht, alhoewel je een beperkte tijdsperiode hebt om weer opgelapt te worden tot je de dodo achternagaat. Daarnaast zijn er twee plekken voor hoofdwapens, dus je krijgt genoeg van de 'map' te zien om keuzes te moeten maken. Je kunt een shotgun of machinegeweer pakken voor gevechten van dichtbij of op middellange afstand, of een geweer oppakken om vijanden vanaf een afstand te bestoken. Aangezien dit Battlefield is, zijn er overal ook voertuigen te vinden, maar we weten niet zeker of meer licht bepantserde voertuigen echt bij Firestorm passen. Een team in een lichte helikopter of kleine personeelscarrier kan enorm kwetsbaar zijn, daar hebben we met eigen ogen mogen aanschouwen.

Wat houdt je over als je de vernietigbare omgevingen van Battlefield wegcijfert? Beslist een afgewerkte en meeslepende shooter die waar mechanisch weinig op is aan te merken, maar aan de andere kant is het ook lastig om er enthousiast over te worden. Er zijn af en toe 'objectives' om te voltooien die een overvloed aan wapens opleveren en als er tanks op het slagveld verschijnen kan het erg chaotisch worden. Dat geeft alles een beetje de Battlefield-sfeer, maar dit gebeurt niet erg vaak en meestal is het 'business as usual'. Als een bonus voor Battlefield V-spelers, het is een leuke toevoeging en we zouden liegen om te zeggen dat we er niet van hebben genoten, doet Firestorm niet echt genoeg om zichzelf te onderscheiden en dit is niet de ultieme Battle Royal-ervaring waarop we hoopten.

Het is echter geen ramp en we hopen dat DICE en Criterion het concept verder verkennen en misschien naar de meer traditionele kracht van Battlefield kijken om de nadruk daarop te leggen in Halvøy of een andere arena in een ander tijdperk. Wellicht is de Tweede Wereldoorlog-setting ook niet de juiste voor een grootste Battle Royale-ervaring en heeft de noodzaak om het tijdperk met respect te behandelen enige invloed gehad om van Firestorm een eigen ding te maken... Het is lastig om te zeggen na een weekje gespeeld te hebben, maar één ding is wel duidelijk en dat is dat deze Battlefield V-modus iets te weinig risico neemt, waarmee het een veelbelovend begin is dat naar iets beters kan leiden, maar nog geen Battle Royale waarvan de concurrentie het benauwd krijgt.

HQ